Κηπουρικές εργασίες Μαρτίου

Ο Μάρτιος σηματοδοτεί την Άνοιξη και το τέλος του Χειμώνα.  Η μέρα μεγαλώνει, ο ήλιος και η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα φυτά μας το αντιλαμβάνονται αυτό με την πρώτη έκπτυξη των καινούργιων βλαστών τους.

Κλάδευμα

Για όσους δεν πρόλαβαν να κλαδέψουν τα φυλλοβόλα δέντρα, τις βουκαιμβίλιες, τις τριανταφυλλιές και φυτών πρώιμου κλαδεύματος μπορούν να το κάνουν τώρα.  Ποτέ δεν είναι αργά, έστω και καθυστερημένο κλάδευμα καλύτερα παρά καθόλου.  Για τα εσπεριδοειδή συνεχίζεται και τώρα το κλάδευμα με προσοχή όμως καθ’ ότι τα λουλούδια έχουν γίνει μπουμπούκια για να μην προκαλέσουμε ζημιές με το κλάδευμα στα καρποφόρα όργανα που έχουν παραμείνει πάνω στα δέντρα μας.

Ψεκάσματα

Προσοχή στις μελίγκρες (κοινώς ψώρες).  Με την έκπτυξη των φρέσκων βλασταριών αρχίζει και η επίθεση του μικρού αυτού μυζητικού εντόμου.  Ψεκάζουμε με την εμφάνιση των μελίγκρων με διάφορα εντομοκτόνα είτε επαφής είτε στομάχου δηλαδή διασυστηματικά φάρμακα που εισέρχονται στην κυκλοφορία των χυμών των φυτών.  Προσοχή όμως μόνον με συμβουλή ειδικού γεωπόνου διότι υπάρχει περίπτωση αυτά τα είδη εντομοκτόνων να γίνουν επικίνδυνα σε περίπτωση που οι καρποί ή τα φυλλώδη λαχανικά καταναλώνονται από τον άνθρωπο.

Προσοχή στα φοινικοειδή που προσβάλλονται από τον ρυγχοφόρο κάνθαρο.  Παρακολουθούμε και επεμβαίνουμε με ειδικά φάρμακα.

Επίσης αρχίζει η προσβολή των κυπαρισσοειδών κυρίων Leilandii και θούγιες με το κοκκοειδές ψευδόκοκκος κοινώς βαμβακάδα οπόταν καλό είναι να επέμβουμε με προληπτικούς ψεκασμούς με ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό φυτοφάρμακα.

Λίπανση

Αρχίζουν οι επιφανειακές λιπάνσεις όλων των φυτών στον κήπο ανάλογα με το τι έχουμε κάνει τους προηγούμενους μήνες.  Από τώρα και στο εξής μέχρι το Φθινόπωρο ελαφριές λιπάνσεις μια φορά το μήνα θα βοηθήσουν τα φυτά μας.

Φυτεύσεις – Μεταφυτεύσεις

Πάρα πολύ καλή εποχή για να φυτέψουμε στον κήπο μας είτε δέντρα είτα φυτά χαμηλής ανάπτυξης, όπως διάφορους θάμνους.

Εποχιακά φυτά

Συνεχίζεται όπως πάντα η φύτευση εποχιακών κυρίως τα ανοιξιάτικα – καλοκαιρινά όπως πετούνιες, γκαζάνιες, διάφορα είδη μαργαριτών, αρωματικά φυτά όπως λεβάντες, λασμαρί, ρίγανη, θυμάρι, μέντα, σπατζιά, δυόσμος κλπ και γενικά ο μήνας αυτός ότι φυτέψετε ευδοκιμεί πολύ καλά χάρη στις πολύ ευνοϊκές θερμοκρασίες.  Καλύτερη εποχή για φύτευση τριανταφυλλιών σε μια πάρα πολύ πλούσια συλλογή που θα βρείτε στις εκθέσεις μας.

Γρασίδια

Ένα καλό κούρεμα του γρασιδιού αυτή την εποχή θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα αγριόχορτα που εγκαταστάθηκαν στα γρασίδια των χειμερινή περίοδο και μια λίπανση θα βοηθήσει να «ξυπνήσουν» τα γρασίδια.

Καταπολέμηση ζιζανίων

Συνεχίζεται η καταπολέμηση των ζιζανίων με χημικά ζιζανιοκτόνα είτε μηχανικά με σκαλίσματα.

Αρδευτικό σύστημα

Έλεγχος του αρδευτικού συστήματος για να μπορέσει να υποστηρίξει σωστά την άρδευση των φυτών μας και των γρασιδιών για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.  Πέκκα φθαρμένα να αντικατασταθούν και τυχόν λάστιχα φθαρμένα ή τρυπημένα να επιδιορθωθούν.

Για περισσότερες γεωπονικές συμβουλές και ειδικά για τον τρόπο κλαδεύματος καθώς επίσης και τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τους ψεκασμούς επισκεφθείτε την Gardens όπου θα έχετε τις απαιτούμενες συμβουλές από τον έμπειρο γεωπόνο μας.